Sałatka z polędwiczką wieprzową, karmelizowanym owocem kaki, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Sałatka z polędwiczką wieprzową, karmelizowanym owocem kaki, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje)

  • 350 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z błon i pokrojonej na paski grubości ok. 1 cm
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 1 dojrzały owoc kaki
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 100 g sera bleu d’auvergne (lub innego z niebieską pleśnią, np. gorgonzola)
  • miks sałat, np. z rukolą

SOS:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu z pędów sosny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Zamarynuj polędwiczkę w marynacie klasycznej firmy Roleski. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzej grilla elektrycznego i rozłóż na nim mięso. Obsmażaj przez około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia sprawdź, czy polędwiczka jest już gotowa.
  • Pokrusz lub pokrój ser pleśniowy na kawałki.
  • Pokrój kaki na półplasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojony owoc kaki i posyp łyżką cukru. Mieszając karmelizuj kaki, aż zmięknie, a cały cukier ulegnie rozpuszczeniu.
  • Na talerzu rozłóż sałatę. Na środku połóż polędwiczki wieprzowe, obok ułóż karmelizowane plasterki kaki i kawałki sera pleśniowego, posyp wszystko orzechami włoskimi.
  • Przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej w słoiku, mocno wstrząsając. Polej sałatkę.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Sałatka z polędwiczką wieprzową, karmelizowanym owocem kaki, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej