Sałatka z krewetkami, melonem, pomidorkami koktajlowymi i słodkim vinegrette

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Sałatka z krewetkami, melonem, pomidorkami koktajlowymi i słodkim vinegrette

Składniki ()

KREWETKI:

  • 20 średnich krewetek
  • marynata klasyczna Roleski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła

SAŁATKA:

  • miks sałat
  • 12 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki pestek dyni
  • kawałek melona pokrojonego w kosteczkę
  • 80 g gorgonzoli lub sera pleśniowego np. Lazur, Bleu

SOS:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Dobrze opłucz krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk razem z ogonem. Małym nożykiem natnij grzbiet krewetki, aby wyciągnąć jelito (czarne pasmo wzdłuż grzbietu). Zamarynuj krewetki w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie moc 5 na max. 9) rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony na plasterki ząbek czosnku i podsmażaj przez chwilę. Po około 20 sekundach dodaj krewetki i masło. Podsmażaj kilka minut, ruszając patelnią. Odstaw z ognia.
  • Zrób sos, wymieszaj wszystkie składniki, mocno potrząsając, najlepiej w słoiku. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na talerzu połóż miks sałat, dodaj melona, ser gorgonzola, pomidorki i krewetki. Posyp pestkami dyni i polej sosem.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Sałatka z krewetkami, melonem, pomidorkami koktajlowymi i słodkim vinegrette

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej