Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystane produkty: Marynata Azjatycka, Bulion drobiowy

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (4 porcje)

  • filety z dorsza, halibuta lub morszczuka (800 g)
  • marynata azjatycka Roleski
  • olej (150ml)
  • cebula pokrojona w piórka (60g)
  • marchew pokrojona w talarki (80g)
  • papryka pocięta w paseczki (80g)
  • seler naciowy pokrojony w słupki (80g)

SOS:

  • ocet winny 6% (15ml)
  • cukier (30g)
  • sól (4g)
  • koncentrat pomidorowy (40g)
  • sos sojowy lub 1 łyżka przyprawy w płynie (40ml)
  • woda (20ml)
  • bulion drobiowy Roleski (120ml)
  • mąka ziemniaczana (15g)

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Filety rybne marynujemy w marynacie azjatyckiej Roleski przez 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
  • Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Z patelni odlewamy nadmiar oleju po czym wkładamy warzywa i smażymy.
  • Do warzyw wlewamy wcześniej przygotowany i dokładnie wymieszany sos.
  • Po zagotowaniu doprawiamy sosem sojowym, cukrem i octem winnym tak aby uzyskać smak słodko kwaśny.
  • Gorącą rybę polewamy sosem i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

200g
Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej