Ryba pieczona po kreolsku

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Ryba pieczona po kreolsku

Składniki (4 porcje)

  • filet z ryby morskiej 800 g
  • marynata azjatycka Roleski
  • masło 40g
  • 3 ząbki czosnku
  • sok pomidorowy 200ml
  • świeże ogórki (150g)
  • papryka czerwona świeża (100g)
  • cebula (150g)
  • seler naciowy (150g)
  • sól (4g)
  • pieprz biały zielony (2g)
  • kolendra świeża lub natka (pół pęczka)

Przygotowanie

  • Ogórki kroimy wzdłuż i łyżką wyjmujemy pestki a następnie kroimy w kostkę o bokach nie mniejszych jak 0,5 centymetra.
  • Paprykę kroimy w identyczną kostkę jak paprykę.
  • Seler naciowy i cebulę kroimy w kostkę identyczną jak ogórki i paprykę.
  • Pokrojony seler i cebulę szklimy na maśle po czym dodajemy ogórek i paprykę a następnie solimy oraz posypujemy pieprzem a następnie wlewamy sok pomidorowy.
  • Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną kolendrę lub natkę pietruszki.
  • Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę wkładamy do marynaty azjatyckiej Roleski i pozostawiamy w lodówce na około 2-3 godzin.
  • Zamarynowaną rybę układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ºC na maksimum 2-3 minuty.
  • Upieczoną rybę polewamy równomiernie sosem po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i pieczemy przez około 10-15 minut.
  • Podajemy na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówek.
  • Tak przyrządzoną rybę można także podawać na zimno z sałatkami i warzywami.

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

200g
Ryba pieczona po kreolsku

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej