Risotto z groszkiem, pesto i halibutem owiniętym szynką parmeńską

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Risotto z groszkiem, pesto i halibutem owiniętym szynką parmeńską

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety halibuta (ok. 400 g)
  • marynata klasyczna Roleski
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej, np. prosciutto, serrano

RISOTTO:

  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • 100 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 200 g mrożonego zielonego groszku

PESTO Z BAZYLII:

  • 1 duży pęczek ziół, np. bazylii, kolendry, rukoli, pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki orzeszków pinii lub innych
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie woda

Przygotowanie

  • Zamarynuj filety rybne z marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij ryby z lodówki i rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  • W garnku rozgrzej łyżkę masła, wrzuć posiekaną szalotkę i podsmaż do zeszklenia. Następnie do garnka wrzuć ryż i podsmażaj przez około 1-2 minuty. Dolej wino, a po minucie dodaj 1/4 przygotowanego bulionu. Od tej pory gotuj ryż w bulionie przez około 15-20 minut, dolewając co kilka minut kolejne porcje bulionu. Po tym czasie ryż powinien być miękki. Jeśli zabraknie Ci bulionu, a ryż nadal będzie twardy – dolej odrobinę wody lub więcej bulionu.
  • W międzyczasie przygotuj pesto: zioła umyj i posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu (lub zmiksuj w robocie kuchennym), dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli pesto będzie za gęste, możesz dolać odrobinę wody lub oliwy.
  • Zawiń rybę w szynkę parmeńską lub inną tego typu, połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, włóż do piekarnika i piecz przez 12 minut.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Risotto z groszkiem, pesto i halibutem owiniętym szynką parmeńską

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej