Polędwiczki wieprzowe z sosem cynamonowo-wiśniowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwiczki wieprzowe z sosem cynamonowo-wiśniowym

Składniki (2 porcje)

  • 350 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z błon i pokrojonej na paski grubości ok. 1 cm
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego

SOS CYNAMONOWO-WIŚNIOWY:

  • 150 g wiśni w syropie lub mrożonych
  • 60 ml czerwonego wina wytrawnego oraz 2-3 łyżki syropu z wiśni (lub ewentualnie czerwonego wina)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • Zamarynuj polędwiczkę w marynacie klasycznej firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju, dodaj polędwiczkę wieprzową, zwiększ ogień i obsmażaj przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (możesz lekko przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić, czy jest już gotowa).
  • Zrób sos cynamonowo-wiśniowy. Do rondelka wrzuć cukier i upal go na średnim ogniu na jasny karmel. Dodaj wiśnie, wino i cynamon. Zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu, aż do odparowania około połowy objętości sosu. Do szklanki wlej 2-3 łyżki syropu z wiśni lub czerwonego wina z butelki, dodaj pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień, a następnie dolewaj wino z mąką stopniowo do sosu, i ciągle mieszając gotuj do zgęstnienia.
  • Gotową polędwiczkę przełóż na talerz, polej sosem cynamonowo-wiśniowym. Podawaj z rukolą. Smacznego!

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Polędwiczki wieprzowe z sosem cynamonowo-wiśniowym

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej