Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Składniki (2 porcje)

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 300g, oczyszczona z błon i pokrojona na paski grubości ok. 1,5 cm
  • marynata klasyczna Roleski
  • 1 cebula szalotka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 200 g kurek, oczyszczonych i osuszonych
  • 80 ml śmietanki 30% w kartoniku
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Zamarynuj pokrojoną polędwiczkę wieprzową w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i mieszając, zeszklij ją. Po około minucie dodaj czosnek starty na tarce i orzechy włoskie (połamane w połówki lub ćwiartki). Mieszając podsmażaj przez ok. minutę. Po tym czasie dodaj polędwiczkę wieprzową i obsmażaj przez ok. 3 minuty z każdej strony (możesz lekko przekroić polędwiczkę i sprawdzić, czy jest już prawie gotowa).
  • Gdy polędwiczka będzie prawie gotowa, na patelnię wrzuć kurki. Małe i średnie grzyby zostaw w całości, duże przekrój na mniejsze części. Obsmażaj je razem z mięsem przez około 3-4 minuty, mieszając od czas do czasu. Na koniec wlej śmietankę i na dużym ogniu gotuj jeszcze przez chwilkę, aż sos zgęstnieje.
  • Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej