Polędwica z dorsza w sosie maślano-cytrynowym z kaparami

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwica z dorsza w sosie maślano-cytrynowym z kaparami

Składniki (2 porcje)

  • 300-400 g polędwicy z dorsza
  • marynata klasyczna Roleski
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron, polecamy firmy Oleofarm

SOS:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki śmietanki 30% z kartonika

DO PODANIA:

  • brokuły al dente

Przygotowanie

  • Zamarynuj rybę w marynacie klasycznej Roleski i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  • Po tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu, rozpuść na niej łyżkę masła i dodaj łyżkę oleju. Usmaż ryby (w zależności od grubości ryby, zajmie to około 5-10 minut).
  • W czasie, gdy filety z dorsza będą się smażyć, przyrządź brokuły. Podziel brokuł na różyczki, a te opłucz pod zimną wodą. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez około 5 minut. Odcedź.
  • Przygotuj sos – w rondelku rozpuść masło, dodaj sok z cytryny, kapary i śmietankę. Gotuj przez kilkanaście sekund do połączenia składników.
  • Gotową rybę przełóż na talerz i polej sosem cytrynowym. Podawaj z brokułami. Smacznego!

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Polędwica z dorsza w sosie maślano-cytrynowym z kaparami

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej