Polędwica z białej ryby z soczewicą, pestkami granatu, orzechami włoskimi

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Polędwica z białej ryby z soczewicą, pestkami granatu, orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje)

  • 350 – 400 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby lub łososia
  • 200 g piersi z kurczaka
  • marynata azjatycka Roleski
  • 1 puszka soczewicy (ok. 250 g po odsączeniu)
  • 1 mały granat
  • 10 orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Zamarynuj polędwicę z dorsza w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Wyjmij rybę z lodówki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Umieść rybę w małym naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 10 minut (jeśli filet jest bardzo gruby, być może będzie potrzebował więcej czasu w piekarniku).
  • W międzyczasie przygotuj soczewicę. Odsącz ją z zalewy i opłukaj dokładnie na sitku. Wymieszaj soczewicę z pestkami granatu, podzielonymi na mniejsze części orzechami włoskimi, olejem rzepakowym i octem balsamicznym. Posyp natką pietruszki.
  • Przełóż na talerz rybę i wyłóż obok przygotowaną wcześniej soczewicę z dodatkami. Smacznego.

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

200g
Polędwica z białej ryby z soczewicą, pestkami granatu, orzechami włoskimi

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej