Polędwica wołowa na szpinaku, w sosie z gorgonzoli z orzechami włoskimi

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwica wołowa na szpinaku, w sosie z gorgonzoli z orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z polędwicy wołowej, ok. 120 g każdy, grubości od 1 do 3 cm (od tej grubości będzie zależał czas smażenia)
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek

NA SOS Z GORGONZOLI:

  • pół łyżki masła
  • 80 g sera gorgonzola
  • orzechów włoskich

NA SZPINAK:

  • 200 g liści szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Zamarynuj steki z polędwicy wołowej w marynacie klasycznej firmy Roleski i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ogrzej steki do temperatury pokojowej (wyciągnij je z lodówki ok. 30 minut przed smażeniem).
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie 5 na 9) rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy będzie już gorąca, włóż steki. Smaż je z tej jednej strony przez kilka minut, aż się zarumienią i wysmażą do około 1/3 wysokości. Wtedy przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut (steki o grubości ok. 1 cm – około 3 minut z każdej strony, steki o grubości ok. 2 cm – około 4 minut z każdej strony, steki o grubości ok. 3 cm – około 5 minut z każdej strony).
  • W tym samym czasie w rondelku na małym ogniu rozpuść pół łyżki masła, dodaj ser gorgonzola pokrojony na mniejsze kawałki. Mieszając, doprowadź do rozpuszczenia sera. Odstaw z ognia.
  • Również w tym samym czasie rozgrzej masło na średnim ogniu na dużej patelni i włóż szpinak. Dodaj starty na tarce czosnek i dużą szczyptę soli. Mieszając, doprowadź do zwiędnięcia liści (kilkanaście sekund). Odstaw.
  • Serwuj polędwicę wołową polaną sosem z sera gorgonzola, posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Obok polędwicy podaj szpinak.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Polędwica wołowa na szpinaku, w sosie z gorgonzoli z orzechami włoskimi

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej