Placuszki z buraka z łososiem i sosem tatarskim

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

18 czerwca 2019

Wykorzystany produkt: Sos Tatarski

Placuszki z buraka z łososiem i sosem tatarskim

Składniki (4 porcje)

  • 2 średnie buraki, upieczone lub ugotowane
  • 1 mała cebulka
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 150 g wędzonego łososia
  • SOS TATARSKI ROLESKI
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Buraki, cebulkę i ziemniaki zetrzeć na tarce i odsączyć dokładnie z wody. Przełożyć do miski. Wrzucić jajko, mąkę i przyprawy.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać masę łyżką, formując i rozpłaszczając na kształt placuszków. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Gotowe placuszki podawać z sosem tatarskim i wędzonym łososiem. Udekorować szczypiorkiem.

Smacznego!

Sos Tatarski

Sos Tatarski

240ml
Placuszki z buraka z łososiem i sosem tatarskim

Sos Tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów zimnych, wytwarzany na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw. Lekko ostry smak nadają mu korniszony oraz tradycyjne przyprawy. Produkt bezglutenowy, o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO. Nie zawiera konserwantów.

Jest idealnym dodatkiem do wędlin, mięs serwowanych na zimno, pasztetów, gotowanych jaj i ryb. Nieodłączny towarzysz świątecznych przysmaków. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sos Tatarski został wyróżniony przez polskich kupców w konkursie „Złoty Paragon 2012”.

dowiedz się więcej