Kategorie: Przepisy
4 grudnia 2023
Wykorzystany produkt: Ketchup Premium Sycylijski do pizzy Roleski
• 2 łyżeczki drożdży suchych
• 1 łyżka cukru
• 180 ml mleka
• 3 łyżki roztopionego masła
• 1 duże jajko
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 360 g mąki chlebowej (typ 650 lub 750
• 200 g startego sera mozzarella
Dodatki:
• 45 g startego sera mozzarella
• 30 g posiekanej kiełbasy pepperoni
• Ketchup Premium Sycylijski do pizzy Roleski
Ciasto: Umieść drożdże i cukier w misie miksera wyposażonego w końcówkę do wyrabiania ciasta. Jeśli nie posiadasz miksera stojącego, użyj zwykłej dużej miski i wyrabiaj ręcznie. Podgrzej mleko na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie lekko ciepłe. Do mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Do misy dodaj wszystkie składniki ciasta oprócz mozzarelli, wlej też mleko z drożdżami i wyrabiaj 6-8 minut na dużych obrotach lub 10-11 minut ręcznie. Uformuj kulkę, przykryj misę folią spożywczą i odstaw na 1-1,5h.
Ciasto podziel na 20-24 porcje, możesz użyć do tego wagi kuchennej, aby były równe. Każdą z porcji najpierw rozpłaszcz tworząc koło, połóż na środku nieco sera mozzarella i zawiń w kulkę, tak aby mozzarella była w środku.
Przygotuj patelnię żeliwną lub formę do pieczenia ciasta i nasmaruj ją oliwą z oliwek. Układaj bułeczki, aż zapełnisz całość. Po wykonaniu wszystkich bułeczek przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj mozzarellę i pepperoni. Wyjmij bułeczki i posyp je w przerwach serem mozzarella i pepperoni, luźno przykryj arkuszem folii aluminiowej i wstaw ponownie do piekarnika na 12-15 minut. Bułeczki powinny się zrumienić, a ser rozpuścić.
Wyjmij bułeczki, odrywaj, maczaj w Ketchupie Premium Sycylijskim do pizzy Roleski i delektuj się ich pysznym smakiem! 😋
Smacznego !
Ketchup Premium Sycylijski to pewniak na pizzy. Idealnie zbalansowana kwasowość, słodycz i pomidorowość to gotowy przepis na perfekcyjny sos do pizzy. Co w środku? 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu z dodatkiem składników premium: octu jabłkowego i soli himalajskiej. Bez dodatku skrobi i bez konserwantów. Odpowiedni dla wegan. Spróbuj! Polubisz. Roleski.