Pizza na cieście francuskim z burakiem i fetą

Kategorie: Przepisy

17 grudnia 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Chrzanowa

Pizza na cieście francuskim z burakiem i fetą

Składniki (1 pizza)

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 duży burak podłużny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki MUSZTARDY CHRZANOWEJ ROLESKI
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko + 1 jajko roztrzepane do smarowania brzegów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • ser feta, listki mięty

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 190°C.
  2. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju na patelni. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Buraka obrać i pokroić (polecamy użyć mandoliny) w cieniutkie plastry.
  4. W misce wymieszać MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ, tymianek, miód, śmietanę, jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Wykroić po obwodzie ok. 1 cm od brzegu (brzegi wysmarować
    roztrzepanym jajkiem). Na wykrojonym prostokącie wyłożyć buraki oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem, pomiędzy wlać przygotowaną wcześniej mieszankę.
  6. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut, aż brzegi będą złociste.
  7. Wyjąć, z wierzchu posypać pokruszoną fetę oraz listki mięty. Doprawić pieprzem.

Smacznego!

Prywatne: Musztarda Chrzanowa

Prywatne: Musztarda Chrzanowa

Pizza na cieście francuskim z burakiem i fetą

Musztarda Chrzanowa stanowi doskonałe połączenie klasycznej musztardy z chrzanową nutą, która nadaje jej intensywności i wyostrza smak. Swój szczególny, idealny aromat zawdzięcza specjalnie wyselekcjonowanym ziarnom żółtej gorczycy oraz olejkom eterycznym, zawartym w delikatnie utartym chrzanie. Cała kompozycje nawiązuje do tradycyjnych smaków polskiej kuchni.

Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Zastosowanie:

Tworzy smaczne kompozycje z białą kiełbasą, parówkami czy golonką; świetnie pasuje do pieczonych i gotowanych mięs, wędlin oraz jajek.

dowiedz się więcej