Pierś z kurczaka z zieloną fasolką i domowymi frytkami z batatów

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 marca 2021

Wykorzystany produkt: Sos Czosnkowy

Pierś z kurczaka z zieloną fasolką i domowymi frytkami z batatów

Składniki (2 porcje)

• 2 filety z piersi kurczaka
• po 1 łyżeczce oregano, bazylii, papryki słodkiej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 200 g zielonej fasolki
• 1 duży batat
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• sól, pieprz
• olej rzepakowy do smażenia
• SOS CZOSNKOWY ROLESKI

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść.
3. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z oregano, bazylią i słodką papryką. Dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z
kurczaka i włóż do lodówki na min. 30 minut.
4. Batata obierz i pokrój w kawałki na kształt grubych frytek. Przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek i wędzoną papryką. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i
wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
5. Zieloną fasolkę ugotuj w osolonej wodzie tak by była al dente.
6. Kurczaka wyjmij z lodówki i usmaż po 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Na 2 minuty przed zakończeniem smażenia przykryj
patelnię pokrywką, a następnie wyłącz ogień i zostaw ją jeszcze na 3 minuty po usmażeniu.
7. Piersi z kurczaka wyłóż na talerz, dodaj zieloną fasolkę oraz frytki z batatów. Podawaj z SOSEM CZOSNKOWYM ROLESKI.

Smacznego!

Sos Czosnkowy

Sos Czosnkowy

Pierś z kurczaka z zieloną fasolką i domowymi frytkami z batatów

Delikatny majonez, odrobina ulubionej musztardy i smak świeżo wyciśniętego czosnku – to przepis na sos idealny! Pozostawia delikatny i przyjemny posmak. Doskonały do mięs, sałatek i dań typu Street Food.

dowiedz się więcej