Kategorie: Przepisy
30 stycznia 2024
Wykorzystany produkt: Sos Akihabara Roleski
Składniki ciasto:
• 400 g mąki pszennej – typ 500-550
• szczypta soli
• 200 ml gorącej wody (70 stopni C)
Składniki farsz:
• 450-550 g mięsa mielonego z kurczaka
• 2-3 duże listki kapusty pekińskiej (posiekane w cienkie paseczki)
• 1-2 ząbki czosnku
• 1-2 dymki razem ze szczypiorem
• 1,5 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka oleju sezamowego (jeśli nie masz pomiń)
• po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu
Dodatkowo:
• Sos AKIHABARA Roleski
• dodatkowo olej do smażenia i woda
Przygotuj ciasto na pierogi. Do misy dodaj składniki i zagnieć albo mikserem wykorzystując końcówkę typu hak lub ręcznie. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 40 minut.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a dymkę oraz kapustę pekińską drobno posiekaj. Dodaj składniki do mięsa, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj najlepiej dłońmi.
Blat podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto podobnie jak na pierogi. Wykrawaj okrągłe porcje ciasta, układaj na nich porcję farszu i zlepiaj tak, jak widzisz na filmie.
Ważne, aby zrobić harmonijkę, zaczynając od górnej części pieroga.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Układaj na rozgrzanym tłuszczu pierożki gyoza płaską częścią do dołu i podsmażaj, aż staną się chrupiące. Następnie wlej trochę gorącej wody, tak aby przykryć całe dno patelni (3-5 mm wody), przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 6-8 minut aż staną się miękkie i woda wyparuje.
Do miseczek dodaj Sos AKIHABARA Roleski i podawaj.
Biorąc to, co najlepsze z Japonii stworzyliśmy pikantny sos na bazie sosu sojowego. Wyczuwalny smażony czosnek i pieprz cayenne tworzą świetny dodatek do wszelakich dań, szczególnie tych
z dalekiego wschodu.