Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
8 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos do Karkówki i Żeberek
• 2 kg żeberek wieprzowych
• 2 łyżeczki czosnku, słodkiej papryki, soli
• 1 łyżeczka pieprzu, chili oraz kuminu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
• 500 ml SOSU DO KARKÓWEK I ŻEBEREK ROLESKI
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka soli
• 250 g papryczek padron
• 3 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• sól morska
Żeberka:
1. Piekarnik rozgrzeje do 180°C.
2. Żeberka oczyść z błon. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W miseczce wymieszaj suche przyprawy – czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz, chili oraz kumin. Żeberka oprósz mieszanką przypraw i skrop oliwą, dokładnie
wetrzyj przyprawy.
4. Żeberka zakryj folią i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny.
5. W misce wymieszaj SOS DO KARKÓWEK I ŻEBEREK ROLESKI , posiekany czosnek i sól.
6. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij żeberka z piekarnika, zdejmij folię i wysmaruj dokładnie sosem.
7. Temperaturę w piekarniku zwiększ do 220°C. Żeberka wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez dodatkowe 10 minut, bez przykrycia.
8. Wyjmij z piekarnika , odstaw na 10 minut, a następnie pokrój.
Papryczki padron:
1. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek, zeszklij. Wyjmij z patelni, odstaw.
2. Na patelnię wrzuć papryczki padron, smaż na mocnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy papryczki zmiękną, a ich skórka będzie zrumieniona wrzuć z
powrotem czosnek oraz dopraw solą morską. Zdejmij z patelni.
Na desce lub półmisku wyłóż gorące żeberka oraz papryczki. Podawaj z SOSEM DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI.
Dojrzałe pomidory z autorską kompozycją goździków i imbiru. I tyle. Bo dużo nie trzeba, aby wydobyć z mięsa to, co ma najlepsze. Pyszna, soczysta i doskonale doprawiona karkówka i żeberka to coś, na co masz ochotę? Wybierz ten sos. Jest stworzony do tego zadania. Aromatyczny, z nutami BBQ, lekko słodki i pikantny zarazem.
Bez konserwantów. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Spróbuj! Polubisz. Roleski.