Pieczone udka kaczki na puree ziemniaczano-musztardowym

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

3 grudnia 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Słodko-Ostra

Pieczone udka kaczki na puree ziemniaczano-musztardowym

Składniki (4 porcje)

  • 4 udka kaczki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki MUSZTARDY DELIKATESOWEJ SŁODKO-OSTREJ ROLESKI
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Udka doprawić solą i pieprzem z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry) i nakryj folią aluminiową.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie do miękkości.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić kaczkę i piec ok. 70-80 minut, aż będzie bardzo miękka. Następnie zdejmij folię aluminiową, powstały sos przelej do rondelka, a udka wysmaruj miodem. Zapiekaj jeszcze przez 20 min, tak by skórka była złocisto-brązowa.
  4. Do rondelka z sosem dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę miodu. Zagotuj na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Puree: Ugotowane ziemniaki ugnieć, dodaj mleko, masło, musztardę, sok z cytryny, gałkę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj (nie blenduj, bo powstanie budyń !).
  6. Na talerzach wyłóż puree. Na wierzchu ułóż udka i polej sosem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, udekoruj gałązką rozmarynu.

Smacznego!

Prywatne: Musztarda Słodko-Ostra

Prywatne: Musztarda Słodko-Ostra

Pieczone udka kaczki na puree ziemniaczano-musztardowym

Musztardę Słodko-Ostrą tworzy wyjątkowa kompozycja grubo mielonych ziaren brązowej i żółtej gorczycy, wzbogacona mieszanką korzennych przypraw. Zachwyci nie tylko miłośników orientalnych smaków – sprawdzi się także jako dodatek do sosów, przekąsek oraz pieczeni.

Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Produkt wyróżniony w konkursie „Perły Rynku FMCG 2011”.

Zastosowanie:

Wyśmienity dodatek do sosów, przekąsek oraz pieczeni.

dowiedz się więcej