Pieczone piersi z kurczaka w sosie caesar z rozmarynem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

6 września 2019

Wykorzystany produkt: Sos Caesar

Pieczone piersi z kurczaka w sosie caesar z rozmarynem

Składniki (4 porcje)

  • 2 duże piersi z kurczaka zagrodowego
  • szklanka SOSU CAESAR Z PRAWDZIWYM PARMEZANEM ROLESK
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tartego parmezanu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pozrywać listki z 3 gałązek rozmarynu i utrzeć w moździerzu razem z czosnkiem. Ewentualnie posiekać bardzo drobniutko.
  2. W misce umieścić SOS CAESAR ROLESKI, kwaśną śmietanę, czosnek z rozmarynem, 3/4 tartego parmezanu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  4. Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z błon. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Dokładnie wetrzeć sos w kurczaka. Na górę wysypać resztę startego parmezanu oraz całe gałązki rozmarynu.
  5. Włożyć do piekarnika i piec około 30 min (funkcja góra-dół). Ostatnie 2-3 minuty włączyć funkcję grilla, by ładnie zrumienić ser. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5-10 min przed krojeniem.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami np. kremowym puree czy fasolką szparagową.

Smacznego!

Sos Caesar

Sos Caesar

315g
Pieczone piersi z kurczaka w sosie caesar z rozmarynem

To amerykańska klasyka, skomponowana w oparciu o oryginalną recepturę. Co wyróżnia tę propozycję? Kremowa konsystencja z wyraźnie wyczuwalnym serem Parmigiano Reggiano. Co jeszcze? Wyjątkowa kompozycja czosnku i anchois, która sprawia, że całość jest niebanalna i… idealna! Do czego? Do warzyw, do kurczaka i sałatki Cezar oczywiście.

Bez konserwantów i bez glutenu. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej