Pieczona kaczka z jabłkami i sosem z musztardą stołową

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

24 grudnia 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda stołowa

Pieczona kaczka z jabłkami i sosem z musztardą stołową

Składniki (6-8 porcji)

  • 1 cała kaczka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki MUSZTARDY STOŁOWEJ ROLESKI
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki śmietanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaczkę wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Umieścić w brytfance, natrzeć solą i posmarować roztopionym masłem.
  2. Piekarnik nagrzać do 230°C. Jabłka przekroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
  3. Kaczkę wstawić do piekarnika najpierw na 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i na brytfankę nałożyć pokrywkę. Tak zapiekać przez kolejne 2 h. Na 30 minut przed końcem, zdjąć pokrywkę, kaczkę posmarować miodem i do środka włożyć jabłka oraz garść rodzynek (resztę, która nie zmieści się w środku ułożyć obok), a wytopiony “sos” przelać do rondelka. Dopiec, tak by skórka była brązowo-złocista.
  4. Do rondelka z sosem własnym wlać MUSZTARDĘ STOŁOWĄ, sos sojowy oraz odrobinę miodu. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładki sos. Na końcu doprawić i dodać śmietankę (wcześniej zaprawioną 2 łyżkami gorącego sosu). Doprawić solą i pieprzem.
  5. Kaczkę podawać z sosem. Świetnym dodatkiem będą pieczone ziemniaki, kluseczki czy buraczki.

Smacznego!

Musztarda Stołowa

Musztarda Stołowa

275g
Pieczona kaczka z jabłkami i sosem z musztardą stołową

Musztarda Stołowa, to łagodna musztarda delikatesowa o kremowej konsystencji i delikatnym, harmonijnym smaku. Jest jedną z najbardziej uniwersalnych musztard i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Ze względu na swój subtelny smak i jasną, jednolitą barwę jest produktem często wybieranym przez najmłodszych smakoszy.

Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku. Bez glutenu.

Produkt nagrodzony w Ogólnopolskim Badaniu Postaw i Preferencji Konsumenckich „Dobry Produkt – Wybór Konsumentów 2010”

Zastosowanie:

Doskonała do mięs, wędlin, serów, dipów, dressingów czy popularnych sałatek, a także jako dodatek do kanapek.

dowiedz się więcej