Pakory z kalafiora w sosie Manipuri

Kategorie: Przepisy

20 lutego 2024

Wykorzystany produkt: Sos Manipuri Roleski

Pakory z kalafiora w sosie Manipuri

Składniki (2 porcje)

• 1 duży kalafior, podzielony na małe różyczki
• 2 szklanki mąki z ciecierzycy
• 2 szklanki zimnej wody
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka kozieradki
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• olej do głębokiego smażenia
Sos Manipuri Roleski do podania

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę z przyprawami. Dodawaj stopniowo wodę, cały czas mieszając masę. Ciasto na pakory powinno być w miarę gęste i nie powinno ściekać z kalafiora. Jeżeli jest zbyt rzadkie-dodaj więcej mąki, jeżeli zbyt gęste-rozrzedź je wodą.

  2. Różyczki kalafiora pojedynczo zanurzaj w cieście i smaż je na mocno rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.

  3. Pakory wykładaj na papierowy ręcznik, odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z Sosem Manipuri Roleski! 

Smacznego!

Sos Manipuri

Sos Manipuri

Pakory z kalafiora w sosie Manipuri

Sos zainspirowany hinduską kulturą.

Kremowy, lekko pikantny majonez  z dodatkiem aromatycznej czarnuszki i cebuli doprawiony uwielbianym w Azji sambalem.

Idealny do dań kuchni indonezyjskiej np. smażonego ryżu ale również do zwykłych kanapek i różnych przekąsek.

dowiedz się więcej