Kategorie: Przepisy
20 lutego 2024
Wykorzystany produkt: Sos Manipuri Roleski
• 1 duży kalafior, podzielony na małe różyczki
• 2 szklanki mąki z ciecierzycy
• 2 szklanki zimnej wody
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka kozieradki
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• olej do głębokiego smażenia
• Sos Manipuri Roleski do podania
Wymieszaj mąkę z przyprawami. Dodawaj stopniowo wodę, cały czas mieszając masę. Ciasto na pakory powinno być w miarę gęste i nie powinno ściekać z kalafiora. Jeżeli jest zbyt rzadkie-dodaj więcej mąki, jeżeli zbyt gęste-rozrzedź je wodą.
Różyczki kalafiora pojedynczo zanurzaj w cieście i smaż je na mocno rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
Pakory wykładaj na papierowy ręcznik, odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z Sosem Manipuri Roleski!
Sos zainspirowany hinduską kulturą.
Kremowy, lekko pikantny majonez z dodatkiem aromatycznej czarnuszki i cebuli doprawiony uwielbianym w Azji sambalem.
Idealny do dań kuchni indonezyjskiej np. smażonego ryżu ale również do zwykłych kanapek i różnych przekąsek.