Orientalna ryba na orzechowym puree z batatów z dodatkiem pesto z kolendry

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Orientalna ryba na orzechowym puree z batatów z dodatkiem pesto z kolendry

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety białej ryby, np. sandacza lub dorsza (ok. 400 g)
  • marynata azjatycka Roleski

PUREE:

  • 4 małe bataty
  • łyżka masła orzechowego
  • pół łyżeczki garam masala
  • pieprz
  • sok z cytryny

PESTO Z KOLENDRY:

  • 1 duży pęczek kolendry
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Zamarynuj filety rybne z marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij ryby z lodówki i rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  • Obierz bataty, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj około 15 minut w lekko osolonej wodzie.
  • Przygotuj pesto: zioła umyj i posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu (lub zmiksuj w robocie kuchennym), dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym (bez przykrywki), piecz przez 12-16 minut w zależności od grubości ryby.
  • Gotowe bataty odcedź, dodaj masło orzechowe i przyprawy, wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Podawaj rybę na puree z batatów, ozdobioną łyżką pesto z kolendry.

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Orientalna ryba na orzechowym puree z batatów z dodatkiem pesto z kolendry

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej