Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką

Kategorie: O ketchupie / Przepisy

23 stycznia 2019

Wykorzystany produkt: Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny

Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką

Składniki (4 porcje)

Sos koktajlowy:

  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO
  • 2/3 łyżki soku z limonki
  • kilka kropel tabasco
  • 1 średni ogórek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek
  • ćwiarki limonki do podania
  • 1 papryczka chilli/jalapeno
  • opcjonalnie: kukurydziane nacho

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i chili posiekać. Ogórek, awokado i zieloną paprykę pokroić w drobną kostkę.
  2. Krewetki obrać i oczyścić. Gotować na parze przez kilka minut, aż będą różowe.
  3. W dużej misce wymieszać składniki na sos koktajlowy, doprawić.
  4. Koktajl przełożyć do 4 szklanek/pucharków, na górę ułożyć po kilka krewetek. Skropić limonką. Posypać kolendrą, chilli i odrobiną soli morskiej. Podawać z kukurydzianymi nachosami.

Smacznego!

Prywatne: Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny

Prywatne: Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny

Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką

Ekologiczny ketchup BIO z dodatkiem papryczek jalapeno to dobry wybór dla miłośników ostrych brzmień – na talerzu oczywiście:) Dobry do każdego dania, które potrzebuje kilku kropel charakteru. Ekologiczny i naturalny, bez skrobi. Każde 100 gramów produktu to aż 218 gramów soczystych i pysznych pomidorów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej