Makaron z kurczakiem, cukinią i bazyliowym pesto

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Makaron z kurczakiem, cukinią i bazyliowym pesto

Składniki (2 porcje)

  • 120 g surowego makaronu pełnoziarnistego penne
  • 300 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 1 średnia cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • połowa pesto bazyliowego (przepis niżej)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • liście bazylii do ozdoby

BAZYLIOWE PESTO:

  • doniczka liści bazylii
  • ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków nerkowca lub pinii
  • 15 g tartego parmezanu
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
  • Opłucz piersi z kurczaka i pokrój na drobne kawałki. Zamarynuj w marynacie klasycznej firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  • Rozgrzej grilla elektrycznego. Pokrój cukinię na plasterki grubości około 5 mm, natrzyj każdy plasterek solą i pieprzem i ułóż na grillu. Grilluj przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (aż cukinia lekko zmięknie, ale nie za bardzo!). Zdejmij cukinię z grilla i połóż na niego pokrojonego i zamarynowanego kurczaka. Grilluj przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z grilla. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół. Przygotuj pesto: wszystkie składniki zmiksuj blenderem do ich rozdrobnienia i wymieszania, dopraw solą morską i pieprzem.
  • Nałóż makaron na talerze, połóż na nim cukinię, kurczaka, pomidorki koktajlowe i pesto. Posyp tartym parmezanem, przyozdób liśćmi bazylii.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Makaron z kurczakiem, cukinią i bazyliowym pesto

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej