Makaron z krewetkami, pomidorkami cherry, bazylią i parmezanem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Makaron z krewetkami, pomidorkami cherry, bazylią i parmezanem

Składniki (2 porcje)

  • 50 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub potraktowany praską
  • 12 średnich krewetek
  • marynata klasyczna Roleski
  • 10 g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%, lub ewentualnie 18%
  • 5 świeżych liści bazylii
  • 10 słodkich pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Dobrze opłucz krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk razem z ogonem. Małym nożykiem natnij grzbiet krewetki, aby wyciągnąć jelito (czarne pasmo wzdłuż grzbietu). Zamarynuj krewetki w marynacie klasycznej Roleski i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  • Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
  • Wyciągnij krewetki z lodówki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy (na średnim ogniu), dodaj starty czosnek i podsmażaj kilkanaście sekund. Następnie wrzuć na patelnię krewetki i masło i podsmażaj przez 3-4 minuty. Następnie na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz 2 łyżki śmietanki i wymieszaj ze sobą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przełóż makaron na talerz, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i w kilku miejscach połóż przedarte na kilka części listki bazylii. Posyp parmezanem.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Makaron z krewetkami, pomidorkami cherry, bazylią i parmezanem

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej