Łosoś zapiekany z grejpfrutem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Łosoś zapiekany z grejpfrutem

Składniki (4 porcje)

  • Filet z łososia (700 g)
  • marynata azjatycka Roleski
  • Grejpfrut czerwony (1 sztuka)
  • Grejpfrut żółty (2 sztuki)
  • Masło (150g)
  • Wino białe wytrawne (50ml)
  • Szczypiorek (1/2 pęczka)
  • Sól i biały świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Fileta z łososia luzujemy ze skóry i usuwamy ciemny tłuszcz znajdujący się między skórą a mięsem oraz wyciągamy ości.
  • Grejpfruty wyfiletować, a z reszty wycisnąć sok i zatrzymać w miseczce.
  • Filety z łososia kroimy na porcje po czym wkładamy do woreczka z marynatą azjatycką Roleski.
  • Marynujemy około 3 godzin i po wyjęciu przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC przez 6-8 minut.
  • UWAGA! – czas pieczenia uzależniony jest od grubości porcji ryby i może wynosić nawet 10-12 minut.
  • Pod koniec pieczenia (na około 1 minutę przed końcem) na rybę układamy fileciki z grejpfruta.
  • Do rondelka wlewamy wino i sok z grejpfruta pozostały po filetowaniu grejpfruta a następnie gotujemy do momentu odparowania co najmniej o 1/3 objętości.
  • Rondelek z odparowanym sokiem z winem zdejmujemy z „ognia” i dodajemy masło, cały czas mieszając trzepaczką aby sos się nie rozwarstwił.
  • Gdy masło się rozpuści sos doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy pokrojony szczypiorek.
  • UWAGA! – sosu po wymieszaniu nie wolno stawiać na „ogień” gdyż sos się rozwarstwi.
  • Upieczonego łososia z grejpfrutem przekładamy na płaski talerz i polewamy sosem ze szczypiorkiem.
  • Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub z mieszanką kolorowych sałat skropionych oliwą z oliwek.

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

200g
Łosoś zapiekany z grejpfrutem

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej