Łosoś pieczony po azjatycku na batatach

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Łosoś pieczony po azjatycku na batatach

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z łososia, każdy po ok. 150-200 g
  • marynata azjatycka Roleski
  • 2 bataty
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1/2 papryczki chili
  • sos sojowy

Przygotowanie

  • Zamarynuj łososia w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij rybę z lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni, góra-dół.
  • Obierz bataty i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Zgnieć łodygi trawy cytrynowej i pokrój je w drobne kawałki. Zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach, a czosnek posiekaj. Potnij papryczkę chili w drobną kosteczkę.
  • Imbir, trawę cytrynową i czosnek wymieszaj z mlekiem kokosowym, olejem sezamowym i bulionem. Polej bataty otrzymanym sosem, następnie skrop je sokiem z limonki i posyp papryczką chili. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  • Na 12 minut przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i rozłóż na batatach filety z łososia.
  • Gotowe danie podawaj skropione sosem sojowym.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Łosoś pieczony po azjatycku na batatach

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej