Kurczak z pomidorkami koktajlowymi, pod pierzynką ze szparagów, parmezanu i orzeszków pinii

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kurczak z pomidorkami koktajlowymi, pod pierzynką ze szparagów, parmezanu i orzeszków pinii

Składniki (2 porcje)

  • 350 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna Roleski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 szparagów
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub innego sera, np. cheddara, grana padano
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • liście bazylii

Przygotowanie

  • Opłucz piersi z kurczaka i pokrój je. Najlepiej dużą pierś przekrój poprzecznie na dwa cienkie płaty, a pozostałe części kurczaka podziel tak, aby żadna z nich nie była grubsza niż 1 cm. Zamarynuj kurczaka w marynacie klasycznej Roleski i odstaw do lodówki
    na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Przekrój pomidorki na połówki i ułóż je w formie obok mięsa. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Natrzyj szparagi oliwą z oliwek i na razie pozostaw je na talerzu.
  • Wstaw formę (mięso z pomidorami) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut. Po tym czasie dołóż na wierzch szparagi i piecz przez kolejne 5 minut.
  • Minutę przed końcem pieczenia posyp danie tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Zapiecz.
  • Przed podaniem ozdób liśćmi bazylii.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Kurczak z pomidorkami koktajlowymi, pod pierzynką ze szparagów, parmezanu i orzeszków pinii

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej