Kurczak z kaszą gryczaną, batatami, papryczką chili i porem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kurczak z kaszą gryczaną, batatami, papryczką chili i porem

Składniki (2 porcje)

  • 1 mała pierś z kurczaka zagrodowego, ok. 120 g
  • marynata klasyczna Roleski
  • odrobina oleju rzepakowego

KASZA:

  • 1/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 mały batat, 100-120 g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka posiekanej cebuli
  • kawałek pora, białej części (ok. 5 cm)
  • kawałek czerwonej papryczki chili (ok. 1 cm)
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie kozi ser do posypania

Przygotowanie

  • Zamarynuj całą pierś z kurczaka w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki, po tym czasie wyjmij mięso.
  • Ugotuj kaszę gryczaną (ok. 15 minut), odcedź.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na patelni na średnim ogniu, dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Smaż przez 5 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej drugą patelnię, dodaj odrobinę oleju rzepakowego, a następnie zamarynowaną pierś z kurczaka. Smaż z każdej strony przez ok. 5 minut, w zależności od grubości mięsa.
  • Do batata po 5 minutach smażenia dodaj posiekaną cebulę (1 łyżkę), smaż przez 2 minuty. Jeśli warzywa będą Ci się przypalać, dolej odrobinę (ok. 50 ml) wody lub oleju. Następnie dodaj pokrojonego w półplasterki pora, sól, pieprz, tymianek i smaż przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną papryczkę chili i ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Nałóż na talerz kaszę, posyp szczypiorkiem i ewentualnie kozim serem. Podawaj z gorącym i soczystym filetem z kurczaka.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Kurczak z kaszą gryczaną, batatami, papryczką chili i porem

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej