Krewetki z zielonymi szparagami i sosem z białej czekolady z wasabi i zieloną herbatą

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Krewetki z zielonymi szparagami i sosem z białej czekolady z wasabi i zieloną herbatą

Składniki (2 porcje)

  • 8 średnich krewetek z głową
  • marynata klasyczna Roleski
  • 14 zielonych szparagów, najlepiej mini
  • 1 łyżka zielonej herbaty
  • proszek wasabi (lub pasta)
  • 4 kostki białej czekolady
  • 100 ml śmietany 36% gęstej w kubeczku

Przygotowanie

  • Dobrze opłucz krewetki pod zimną wodą. Obierz krewetki z pancerzyków, pozostawiając głowę i ogon, a następnie natnij grzbiet każdej krewetki i wyciągnij jelito (czarne długie pasmo). Zamarynuj krewetki w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij krewetki z lodówki.
  • Rozgrzej grilla elektrycznego lub ogrodowego.
  • Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów, ugotuj szparagi w osolonej wodzie do miękkości (kilka minut).
  • W tym czasie zaparz zieloną herbatę (zrób mocny napar, około 150 ml wrzątku na łyżkę zielonej herbaty). Gdy napar będzie już gotowy zrób sos: w rondelku umieść około 100 ml naparu herbaty i 100 ml gęstej śmietany, doprowadź do wrzenia a następnie na wysokim ogniu zredukuj sos (kilka minut). Zdejmij z ognia i dodaj 3 kostki białej czekolady, wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj proszek wasabi (około 1 łyżeczki), wymieszaj. Spróbuj sosu. To od Ciebie zależy, jaki chcesz mieć sos. Jeśli marzysz o wyczuwalnej nucie czekolady, dodaj jeszcze kostkę lub dwie. Jeśli jest zbyt mało pikantny (a ma być!), dodaj więcej wasabi. Odstaw do przestygnięcia.
  • Wrzuć krewetki na grilla i grilluj z każdej strony przez kilka minut.
  • Na talerzu ułóż ugotowane szparagi i krewetki z grilla. Polej wszystko białym

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Krewetki z zielonymi szparagami i sosem z białej czekolady z wasabi i zieloną herbatą

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej