Kategorie: Przepisy
15 lutego 2024
Wykorzystany produkt: Sos Akihabara Roleski
• 500 g obranych, gotowanych krewetek
• 1 żółtko
• 100-150 ml zimnej wody
• 100 g mąki ryżowej + dodatkowa do obtoczenia krewetek
• 25 g mąki ziemniaczanej
• sól
• ½ łyżeczki suszonego sproszkowanego czosnku
• olej do smażenia
• Sos Akihabara Roleski
Wodę wymieszaj z roztrzepanym żółtkiem. Dodaj dwa rodzaje mąki, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe.
Krewetki natrzyj Sosem Akihabara, a następnie obtaczaj w mące ryżowej. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej kokosowy, lub inny, ale odpowiedni do smażenia. Powinno go być tyle, aby krewetki były całkiem zanurzone.
Przed smażeniem każdą krewetkę zanurz w cieście. Smaż je, aż się zrumienią. Podawaj z Sosem Akihabara Roleski!
Biorąc to, co najlepsze z Japonii stworzyliśmy pikantny sos na bazie sosu sojowego. Wyczuwalny smażony czosnek i pieprz cayenne tworzą świetny dodatek do wszelakich dań, szczególnie tych
z dalekiego wschodu.