Kotlety mielone z sosem chrzanowym, buraczki i ziemniaczki

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

28 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos chrzanowy

Kotlety mielone z sosem chrzanowym, buraczki i ziemniaczki

Składniki (4 porcje)

Mielone:

  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mięsa mielonego np. z szynki wieprzowej
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka łyżek zimnej wody
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Buraczki:

  • 4 duże buraki, ugotowane
  • 1/2 jabłka
  • 2-3 łyżki SOSU CHRZANOWEGO
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu

Tłuczone ziemniaczki:

  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych i odcedzonych
  • 3-4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Odstaw i przestudź.
  2. Suchą bułkę namocz we wrzątku przez kilka minut, odsącz z nadmiaru wody.
  3. W dużej misce umieść mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę, jajko, sól, pieprz. Dobrze wymieszać. W trakcie
    wyrabiania dodawać po trochu wodę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
  4. Buraczki: Buraki i jabłko zetrzeć na tarce. Dodać SOS CHRZANOWY ROLESKI, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Ziemniaki: Jeszcze gorące ziemniaki ugnieść razem z masłem, doprawić solą i pieprzem.
  6. Mielone polać z wierzchu SOSEM CHRZANOWYM ROLESKI, posypać świeżym koperkiem/szczypiorkiem

Smacznego!

Sos Chrzanowy

Sos Chrzanowy

240ml
Kotlety mielone z sosem chrzanowym, buraczki i ziemniaczki

Tradycyjny sos, będący kompozycją tartego chrzanu i kremowego majonezu. Ma jednolitą konsystencję i jasną barwę z idealnie zachowanymi proporcjami pomiędzy ostrością chrzanu a łagodnością pozostałych składników. Produkt bezglutenowy, o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO.

Doskonały do jajek, ryb, wędlin i mięs oraz jako dodatek do sałatek lub past kanapkowych. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej