Kasza pęczak z kurczakiem, winogronami, kozim serem, płatkami migdałów i miętą

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kasza pęczak z kurczakiem, winogronami, kozim serem, płatkami migdałów i miętą

Składniki (2 porcje)

  • 80 g nieugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak (około pół szklanki)
  • 250 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 120 g czerwonych winogron, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki posiekanej zielonej części cebulki dymki
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g koziego sera w roladce, pokruszonego
  • 1 łyżka płatków migdałowych, zarumienionych na patelni
  • świeże liście mięty do podania

Przygotowanie

  • Zamarynuj piersi z kurczaka w marynacie klasycznej firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Kaszę jęczmienną pęczak dobrze przepłukaj na sitku zimną wodą, a następnie włóż do rondelka i zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, posól wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut (zależy od kaszy, sprawdź na opakowaniu). Po tym czasie odcedź i przepłukaj gotową kaszę na sitku pod zimną wodą.
  • W międzyczasie wyciągnij piersi z kurczaka z lodówki i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej grilla elektrycznego (lub patelnię z łyżką oleju), połóż na niego kurczaka i grilluj przez około 6 minut z każdej strony.
  • Gotową i odcedzoną kaszę przełóż do miski. Dodaj grillowanego kurczaka, połówki winogron, plasterki selera naciowego, posiekane pietruszkę, miętę i cebulę dymkę. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • Posyp pokruszonym kozim serem i zarumienionymi na patelni płatkami migdałów. Ozdób liśćmi mięty.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Kasza pęczak z kurczakiem, winogronami, kozim serem, płatkami migdałów i miętą

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej