Kasza jaglana ze szparagami, papryką, pieczarkami, kurczakiem, fetą i orzechami nerkowca

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Kasza jaglana ze szparagami, papryką, pieczarkami, kurczakiem, fetą i orzechami nerkowca

Składniki (2 porcje)

  • 70 g nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g piersi z kurczaka

 

  • marynata azjatycka Roleski
  • 10 pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 6 szparagów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • jedna łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g koziego sera w roladce, pokruszonego lub sera feta
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w małą kostkę, zamarynuj w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw
    na 2-3 godziny do lodówki. Kaszę jaglaną dobrze przepłukaj na sitku zimną wodą, a następnie włóż do rondelka i zalej szklanką wody (proporcja woda:kasza = 2:1). Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, posól wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kaszy i wchłonięcia całej wody, a więc przez około 15-20 minut (zależy od kaszy, sprawdź na opakowaniu). Po tym czasie pozostaw kaszę w garnku jeszcze na 10 minut, aby „doszła”, a później odcedź.
  • W międzyczasie opłukaj szparagi. Odłam ich łykowate części (1/3 łodygi po drugiej stronie od pączka – gdy zaczniesz w podanej okolicy wywierać nacisk, szparagi same się złamią w odpowiednim miejscu). Jeśli szparagi są grube i twarde lub stare, obierz je tak cienko jak cienka jest ich końcówka. Szparagów, które są bardzo cienkie, nie trzeba obierać. Pączków szparagów nie trzeba w ogóle obierać. Następnie włóż je do gotującej się, osolonej wody z odrobiną cukru. Gotuj przez około 3-10 minut lub po prostu do czasu gdy będą miękkie po wbiciu widelca. Na czas gotowania możesz związać szparagi w wiązkę (łatwo będzie ci je później wyciągnąć na raz). Pokrój szparagi na 4 części.
  • Opłukaj i obierz pieczarki, a następnie pokrój je w paski. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, podsmaż pieczarki i paprykę przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Posól i popieprz.
  • Rozgrzej grilla elektrycznego (lub patelnię z łyżką oleju rzepakowego), połóż na niego kurczaka i grilluj przez około 6 minut z każdej strony.
  • . Gotową i odcedzoną kaszę przełóż do miski. Dodaj grillowanego kurczaka, szparagi, pieczarki, paprykę, posiekane pietruszkę i szczypiorek. Polej olejem i sokiem z cytryny.
  • Posyp pokruszonym serem feta lub kozim i orzechami nerkowca.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Kasza jaglana ze szparagami, papryką, pieczarkami, kurczakiem, fetą i orzechami nerkowca

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej