Kategorie: Przepisy
14 maja 2024
Wykorzystany produkt: Sos Akihabara
• 150 g mąki pszennej
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki cukru
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 180 ml bulionu dashi
• 4 jajka
• 150 g panko
• 600 g białej kapusty
• 8 plastrów boczku
• olej do smażenia
Do podania:
• Sos Akihabara
• majonez
• płatki bonito
• posiekany szczypiorek
W dużej misce połącz mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i bulion dashi. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie drobno pokrój kapustę, a plastry boczku przekrój na pół.
Do ciasta dodaj jajka oraz panko. Dokładnie wymieszaj i partiami dodawaj kapustę, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wyłóż 1/4 masy, uformuj szpatułką placek, a na wierzchu ułóż 1/4 boczku. Przykryj przykrywką i smaż na małym ogniu przez 5 minut. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i ponownie smaż 5 minut. Przewróć ostatni raz i smaż, aż do momentu, kiedy omlet będzie rumiany. Powtórz z resztą ciasta jeszcze 3 razy.
Na gotowy omlet nałóż porcję Sosu Akihabara oraz majonez, posyp płatkami bonito i szczypiorkiem.
Biorąc to, co najlepsze z Japonii stworzyliśmy pikantny sos na bazie sosu sojowego. Wyczuwalny smażony czosnek i pieprz cayenne tworzą świetny dodatek do wszelakich dań, szczególnie tych
z dalekiego wschodu.