Izraelski wrap z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

1 października 2019

Wykorzystany produkt: Sos Sezamowy

Izraelski wrap z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką

Składniki (4 wrapy)

  • 4 duże tortille pełnoziarniste
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 opakowanie/pęczek jarmużu
  • natka pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki płatków chili kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków cherry
  • SOS SEZAMOWY ROLESKI

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyść z błon. Krój tak, by powstały grube plastry. Czosnek wyciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka dokładnie natrzyj czosnkiem oraz mieszanką przypraw. Rozgrzej patelnię grillową i zgrilluj kurczaka do momentu, aż będzie złocisto-brązowy z obu stron. Zdejmij z patelni, odłóż.
  2. Piekarnik rozgrzej do 215 st. Bakłażana umyj i pokrój w centymetrowe plastry. Wysmaruj oliwą z oliwek z dwóch stron i posól. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 25-30 minut, obracając po 20 minutach.
  3. Jarmuż posiekaj lub porwij. Natkę, miętę i cebulę drobno posiekaj. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystko umieść w dużej misce, dodaj oliwę, sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i chili.
  4. Na dużej, rozgrzanej patelni podgrzej placki do wrapów, po kilkanaście sekund z każdej strony.
  5. Ciepłe tortillę posmaruj SOSEM SEZAMOWYM ROLESKI, na środku ułóż kurczaka, sałatkę oraz kilka plastrów upieczonego bakłażana. Polej dodatkowo odrobiną SOSU SEZAMOWEGO. Udekoruj natką i plastrami rzodkiewki.

Smacznego!

Sos Sezamowy

Sos Sezamowy

300g
Izraelski wrap z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką

Był hitem na długo wcześniej, zanim  trafił do sprzedaży. Naszym pracownikom dawaliśmy go na krechę, na kartki, na fajrant i na kanapkę. To taki sos, który udoskonali smak każdej potrawy i zachwyci niejedno podniebienie. To tajemniczy składnik, magiczny dodatek, prawdziwy sekret nie tylko samozwańczego szefa kuchni. Danie z nim w składzie staje się… délicieux!  I to jest jego największa zaleta. Poznaj nasz sezamowy! Bez glutenu i konserwantów.

Perfekcyjny do kurczaka, sałatek, kanapek, chipsów i naczosów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Dostępny również w bardzo wygodnych saszetkach: sos sezamowy 30g.

dowiedz się więcej