Imprezowy zestaw – skrzydełka w glazurze i veggie sticks z dipem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

29 października 2019

Wykorzystany produkt: Sos do kurczaka z papryką

Imprezowy zestaw – skrzydełka w glazurze i veggie sticks z dipem

Składniki (4-6 porcji)

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Glazura:

  • 150 g SOSU DO KURCZAKA Z PAPRYKĄ ROLESKI
  • 150 ml coca-coli
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki chilli/ pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Veggie sticks:

  • 4 marchewki
  • 2 ogórki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 3 kolorowe papryki

Dip:

  • 200 g majonezu
  • 100 g jogurtu
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • łyżka czarnego sezamu, uprażonego
  • listki świeżej kolendry

Przygotowanie

  1. Skrzydełka: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dużych blachach wyłożonych pergaminem ułóż skrzydełka, natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Piecz do chrupkości przez około 45 minut. Wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz.
  2. Glazura: W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz moc do minimum i pozwól marynacie lekko bulgotać przez 5-7 minut. Powstałą marynatą zalej skrzydełka i dokładnie obtocz. Skrzydełka włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut, tak by glazura lekko się skarmelizowała.
  3. Warzywa z dipem: Warzywa obierz i pokrój w równe słupki. Wszystkie składniki na dip umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  4. Skrzydełka przełóż na talerz, posyp obficie czarnym sezamem oraz udekoruj listkami kolendry. Obok podaj warzywa z dipem.

Smacznego!

Sos do Kurczaka z Papryką

Sos do Kurczaka z Papryką

350g
Imprezowy zestaw – skrzydełka w glazurze i veggie sticks z dipem

Delikatnie pikantny. Bardzo pomidorowy i lekko paprykowy. Perfekcyjnie  doprawiony. To sos pełną gębą, który do pieczonego kurczaka pasuje jak ulał. Ożywi tosty, pizzę, jak i kanapki. Bez konserwantów, bez glutenu, bez wzmacniaczy smaku. Wybierz i skosztuj, a wrócisz do niego nie raz!

Bez konserwantów i bez glutenu. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej