„Hummus” z fasoli z sosem paprykowym i pomidorami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

21 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos paprykowy ostry

„Hummus” z fasoli z sosem paprykowym i pomidorami

Składniki (2 porcje)

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli np. Jaś
  • 4 łyżki tahini
  • 4 łyżki SOSU PAPRYKOWEGO OSTREGO ROLESKI
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka łyżek lodowatej wody
  • Do podania: 1 pomidor posiekany w kostkę, posiekana kolendra, prażony sezam, słodka papryka, oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, tahini, SOS PAPRYKOWY, sok z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz. Dokładnie
    zblenduj, na końcu dodając lodowatą wodę po 1 łyżce, do momentu, aż hummus będzie kremowy. W razie potrzeby
    dopraw dodatkową ilością soli i pieprzu.
  2. Hummus przełóż do głębokiego talerza/miski, skrop oliwą z oliwek, ułóż pomidory, posyp słodką papryką, kolendrą i sezamem. Podawaj z chlebkami pita lub słupkami ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Prywatne: Sos Paprykowy Ostry

Prywatne: Sos Paprykowy Ostry

„Hummus” z fasoli z sosem paprykowym i pomidorami

Sos Paprykowy powstał na bazie świeżej papryki, która stanowi aż 75% jego zawartości. Wyrazisty i ostry smak papryki łagodzi dodatek pomidorów. Swą intensywnie czerwoną barwę zawdzięcza naturalnemu kolorowi papryki, której grubo zmielone nasiona są również wyczuwalne w sosie i dodają mu „pikanterii”. Produkt nie zawiera konserwantów, wolny od GMO.

Sos Paprykowy wzbogaci smak nie tylko mięs i wędlin, ale także ryb czy potraw z grilla. Sprawdzi się również jako dip. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej