Grillowana pierś z kurczaka w sosie bazyliowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Grillowana pierś z kurczaka w sosie bazyliowym

Składniki (2 porcje)

  • filety z kurczaka, ok. 150 g każdy
  • marynata klasyczna Roleski

NA SOS BAZYLIOWY:

  • 1 doniczka bazylii
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1/4 ząbka czosnku
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany gęstej 18%
  • 1 łyżeczka majonezu tradycyjnego firmy Roleski
  • sól, pieprz, świeża kolendra
  • garść rukoli

DO PODANIA: BROKUŁY I MARCHEWKA MINI, Z WODY

Przygotowanie

  • Zamarynuj filety z kurczaka w marynacie klasycznej firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Ogrzej filety z kurczaka do temperatury pokojowej (wyciągnij je z lodówki ok. 30 minut przed smażeniem).
  • Rozgrzej grilla elektrycznego, połóż na niego filety z kurczaka. Grilluj przez ok. 4-5 minut z każdej strony.
  • W tym samym czasie włóż do rondelka liście bazylii i śmietankę 30%, zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj czosnek i i zmiksuj na gładki sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz wymieszaj z gęstą śmietaną 18%.
  • Podawaj filety z kurczaka polane sosem bazyliowym.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Grillowana pierś z kurczaka w sosie bazyliowym

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej