Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie
26 lutego 2015
Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca – przyprawowa roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
Nazwa gorczycy związana jest z jej bardzo charakterystycznym, ostrym i gorzkim smakiem, za który odpowiedzialny jest związek zawarty w nasionach – synapina.
Obecnie występuje kilka rodzajów gorczycy, a te najbardziej popularne to:
Prawie 90% musztard na świecie produkowanych jest z gorczycy białej. Biała odmiana używana jest również jako przyprawa do majonezów, sosów, dressingów, a także do ogórków kiszonych. Mączka uzyskana z białej gorczycy znajduje zastosowanie jako stabilizator do produkcji różnego rodzaju sosów. Gorczyca czarna oraz orientalna, ze względu na wysoką zawartość aromatów oraz olejków eterycznych, używane są głównie jako przyprawa oraz dodatek do musztard o ostrym smaku; rzadziej wykorzystywane są do produkcji olejów.