Główny składnik musztardy, czyli gorczyca.

Główny składnik musztardy, czyli gorczyca.

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

26 lutego 2015

Główny składnik musztardy, czyli gorczyca.

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca – przyprawowa roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).

Nazwa gorczycy związana jest z jej bardzo charakterystycznym, ostrym i gorzkim smakiem, za który odpowiedzialny jest związek zawarty w nasionach – synapina.

Obecnie występuje kilka rodzajów gorczycy, a te najbardziej popularne to:

  • gorczyca biała (Sinapsis alba ), w USA znana jako żółta,
  • gorczyca czarna (Brassica nigra ), nazywana czasami brązową,
  • gorczyca orientalna (Brassica juncea), potocznie nazywana też gorczycą sarepską,
  • oraz gorczyca perska (Brassica eruca).

Prawie 90% musztard na świecie produkowanych jest z gorczycy białej. Biała odmiana używana jest również jako przyprawa do majonezów, sosów, dressingów, a także do ogórków kiszonych. Mączka uzyskana z białej gorczycy znajduje zastosowanie jako stabilizator do produkcji różnego rodzaju sosów. Gorczyca czarna oraz orientalna, ze względu na wysoką zawartość aromatów oraz olejków eterycznych, używane są głównie jako przyprawa oraz dodatek do musztard o ostrym smaku; rzadziej wykorzystywane są do produkcji olejów.