Frytki belgijskie z ziemniaków i batatów

Kategorie: Przepisy

28 listopada 2023

Wykorzystany produkt: Sos do Frytek Belgijski Roleski

Frytki belgijskie z ziemniaków i batatów

Składniki (2 porcje)

• 1 duży batat
• 2 – 3 duże ziemniaki
• 3 łyżki maki kukurydzianej
•  3 łyżki oliwy z oliwek
•  1,5 łyżeczki wędzonej papryki
•  2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
• do podania Sos do Frytek Belgijski Roleski

Przygotowanie

  1. Bataty i ziemniaki umyj, nie obieraj ze skórki, a następnie pokrój w łódeczki o podobnej wielkości.
  2. Frytki włóż do miski i dodaj do nich mąkę kukurydzianą, a następnie potrząsaj aby mąka otoczyła cale warzywa.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę i wędzoną paprykę. Tą mieszanką nasmaruj bataty i ziemniaki dość dokładnie, używając do tego pędzla kuchennego.
  4.  Łódeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
  5. Gotowe frytki posyp szczypiorkiem i podawaj z Sosem do Frytek Belgijski Roleski.

Smacznego !

Smacznego!

Sos do Frytek Belgijski – Street Food

Sos do Frytek Belgijski – Street Food

Frytki belgijskie z ziemniaków i batatów

Jest taki rodzaj frytek, który wymaga specjalnej oprawy prosto z belgijskiej kuchni. Teraz frytki belgijskie pysznie i wyjątkowo mogą smakować także w Polsce! Wystarczy dodać aksamitnie kremowy, pyszny sos do frytek, wytworzony według belgijskiej receptury. Sprawdź naszą linię Street Food, pełną najlepszych z najlepszych! Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Z Food Truck’ów i ulicznych knajpek zlokalizowanych w różnych miejscach na świecie wybraliśmy najlepsze sosy do frytek, hamburgerów, hot dogów i parówek. Dzięki naszej linii sosów STREET FOOD  możesz sprawić, że Twoje ulubione potrawy będą smakowały jak nigdy dotąd.

dowiedz się więcej