Filet z białej ryby w lekkim miętowym pesto z olejem rzepakowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Filet z białej ryby w lekkim miętowym pesto z olejem rzepakowym

Składniki (2 porcje)

  • 300-400 g filetów z białej ryby (polecamy polędwice z dorsza: 2 filety)
  • marynata azjatycka Roleski
  • jeden brokuł

MIĘTOWE PESTO:

  • 5 łyżek liści mięty
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka śmietanki 36% lub w wersji light jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

  • Opłucz polędwicę z dorsza i zamarynuj w marynacie azjatyckiej Roleski, odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij rybę z lodówki, a następnie ugotuj ją na parze (w zależności od grubości ryby, zajmie to około 5-10 minut).
  • W czasie, gdy filety z dorsza będą się gotować na parze, przyrządź brokuły. Podziel brokuł na różyczki, a te opłucz pod zimną wodą. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez około 3-4 minuty.
  • Przygotuj pesto miętowe – w robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać oleju rzepakowego lub wody.
  • Gotową rybę przełóż na talerz i nałóż na nią miętowe pesto.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Filet z białej ryby w lekkim miętowym pesto z olejem rzepakowym

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej