Cukiniowe spaghetti z krewetkami i papryczką chilli

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Cukiniowe spaghetti z krewetkami i papryczką chilli

Składniki (2 porcje)

  • pół łyżki masła
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku starte na tarce lub potraktowane praską
  • kawałek (około pół, może trochę mniej – do smaku) bardzo ostrej papryczki chilli
  • 1 cukinia
  • 6-8 dużych krewetek Black Tiger
  • marynata azjatycka Roleski
  • opcjonalnie 50 g sera gorgonzola
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

  • Dobrze opłucz krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk zostawiając ogonek. Zamarynuj krewetki w marynacie azjatyckiej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  • Przepuść czosnek przez praskę. Pokrój papryczkę chilli na małe kawałeczki.
  • Opłucz cukinię i za pomocą obieraczki julienne pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokrój w długie paski, uzyskując kształt spaghetti. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej masło (na średnim ogniu), wrzuć czosnek i papryczkę chilli i podsmażaj przez chwilkę. Następnie dodaj krewetki i smaż przez około 2 minuty (po minucie z każdej strony). Po tym czasie na patelnię wrzuć paseczki cukinii i podsmażaj jeszcze wszystko przez około 2 minuty. Opcjonalnie w tym momencie możesz dodać na patelnię ser gorgonzola, doprowadzić do jego rozpuszczenia i wymieszać wszystko.
  • Przełóż danie na talerz, skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

200g
Cukiniowe spaghetti z krewetkami i papryczką chilli

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej