Burgery wołowe z salsą z awokado i pomidorów

Kategorie: Bez kategorii / O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Burgery wołowe z salsą z awokado i pomidorów

Składniki (2 porcje)

  • 300 g mięsa wołowego, np. udźca, ewentualnie antrykotu
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • żółtko
  • bułki

SALSA Z AWOKADO I POMIDORÓW:

  • 1/3 dojrzałego awokado
  • 1 średnio-duży pomidor
  • 1/3 papryczki chilli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka majonezu tradycyjnego firmy Roleski
  • sól, pieprz, świeża kolendra
  • garść rukoli

Przygotowanie

  • Zamarynuj mięso w marynacie klasycznej firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso i przepuść go przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o grubych oczkach. Zmielone mięso dobrze wymieszaj ręką z żółtkiem, uformuj dwa burgery o średnicy (mniej więcej) przygotowanych bułek. Rozgrzej grilla elektrycznego (lub ogrodowego), gdy będzie już gorący połóż na niego mięso i smaż z każdej strony przez około 5 minut.
  • Przekrój bułki na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika na kilka minut (na 180 stopni, góra-dół), wyjmij gdy będą chrupiące.
  • Rozsmaruj na górnej połówce bułki około pół łyżeczki majonezu tradycyjnego. Przygotuj salsę: sparz pomidora i zdejmij z niego skórkę, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne i sok. Miąższ pokrój na kosteczkę. Tak samo pokrój cebulęAwokado obierz ze skóry i również pokrój w kosteczkę. Wymieszaj wszystko razem, skrop sokiem z limonki, dodaj posiekaną 1/3 papryczki chilli. Wymieszaj z łyżeczką majonezu i posiekaną świeżą kolendrą, dopraw solą i pieprzem. Na dolnej połowie bułki połóż salsę, na to mięso, garść rukoli i przykryj górną połówką.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Burgery wołowe z salsą z awokado i pomidorów

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej