Kategorie: Przepisy
12 stycznia 2024
Wykorzystany produkt: Sos Chipotle Mayo
• 300 g filetów kurczaka
• 100 g ryżu
MARYNATA DO KURCZAKA:
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy extra
• 1/2 łyżeczki miodu
• 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
DODATKOWO:
• 1 pomidor
• 1/2 ogórka szklarniowego
• 1/4 czerwonej cebuli
• czarne oliwki greckie
• 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
• ½ szklanki ugotowanych różyczek brokuła
• Sos Chipotle Mayo Roleski
Filety oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na 2 cieńsze filety, dopraw solą, pieprzem oraz składnikami marynaty. Odłóż do zamarynowania na minimum 30 minut. Następnie grilluj na patelni lub grillu elektrycznym.
Ugotuj ryż oraz brokuły.
Ryż wyłóż do 2 misek, na wierzchu połóż warzywa i filety kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko podawaj z sosem Chipotle Mayo.
Sos stworzony dla smakoszy wędzonej papryki jalapeno, który zdobywa uznanie na rynkach eksportowych.
Przyjemna pikantność wędzonych papryczek świetnie komponuje się z kremowym majonezem. Idealnie podbija smak dań kuchni meksykańskiej i tex –mex.