Azjatycki kurczak z kremowym puree z selera

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Azjatycki kurczak z kremowym puree z selera

Składniki (2 porcje)

  • 150 g piersi z kurczaka
  • marynata azjatycka Roleski
  • 1/5 papryczki chilli
  • pół ząbka czosnku

PUREE Z SELERA:

  • pół korzenia selera
  • sól, pieprz
  • pół ząbka czosnku
  • opcjonalnie mleko

Przygotowanie

  • Zamarynuj kurczaka w marynacie azjatyckiej Roleski. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie wyjmij mięso.
  • Obierz seler i pokrój go na mniejsze kawałki. Teraz masz dwie opcje:a) wrzuć warzywo do osolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut;

    b) zagotuj seler w mleku z połową ząbka czosnku.

    Obojętnie którą opcję wybierzesz, po piętnastu minutach odstaw garnek z ognia, przełóż seler łyżką do wysokiego naczynia, wlej odrobinę wody lub mleka pozostałego w garnku i zblenduj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wody lub mleka. Dopraw powstałe puree solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze przeciśniętym przez praskę czosnkiem (jeśli seler był gotowany w wodzie). Jeśli nie musisz dbać o linię, możesz dodać do puree również trochę masła.

  • Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu, wsyp posiekaną papryczkę chilli i przetarty czosnek, podsmażaj przez kilkanaście sekund. Po tym czasie włóż kurczaka i smaż przez około 5 minut z każdej strony. Podawaj z puree z selera.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Azjatycki kurczak z kremowym puree z selera

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej