Kategorie: O marynatach / Przepisy
13 maja 2018
Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka
b) zagotuj seler w mleku z połową ząbka czosnku.
Obojętnie którą opcję wybierzesz, po piętnastu minutach odstaw garnek z ognia, przełóż seler łyżką do wysokiego naczynia, wlej odrobinę wody lub mleka pozostałego w garnku i zblenduj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wody lub mleka. Dopraw powstałe puree solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze przeciśniętym przez praskę czosnkiem (jeśli seler był gotowany w wodzie). Jeśli nie musisz dbać o linię, możesz dodać do puree również trochę masła.
Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.
Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.