Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem i szparagami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

12 listopada 2019

Wykorzystany produkt: Sos do steków i burgerów

Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem i szparagami

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki wołowe – polędwica, rostbef lub antrykot
  • odpowiedni tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy / słonecznikowy / masło klarowane
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Masełko czosnkowe:

  • 60 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • morska sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 500 g szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • SOS DO STEKÓW I BURGERÓW ROLESKI

Przygotowanie

  1. Wyjmij steki z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem, tak by miały czas na dojście do temp. pokojowej.
  2. W międzyczasie umyj szparagi, wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i gotuj kilka minut, tak by nadal były jędrne i chrupiące. Wyjmij i wypłucz w bardzo zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Patelnię włącz na dużą moc, rozgrzej wybrany tłuszcz, wrzuć steki. Dorzuć rozmaryn. Steki smaż z każdej strony około 3 minut oraz dodatkowe 2 minuty, obracając co chwilę, by uzyskać stopień wysmażenia „medium-rare”. Uwaga ! Czas na patelni zależy od wielkości i grubości steków oraz tego jaki stopień wysmażenia chcesz uzyskać.
  4. Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce wymieszaj masło z czosnkiem, solą i pieprzem. Wyłóż na steki po 2-3 łyżki.
  5. Steki przełóż na talerze, ale poczekaj chwilę przed krojeniem, tak by mięso odpowiednio odpoczęło. Podawaj ze szparagami oraz SOSEM DO STEKÓW ROLESKI.

Smacznego!

Sos do Steków i Burgerów

Sos do Steków i Burgerów

Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem i szparagami

Sos do steków i burgerów,  pomidorowo-paprykowy z nutką pieprzu cayenne, chrupiącą cebulką i delikatnym posmakiem kolendry – przyjemnym, ale nie nachalnym. Tak jak lubisz! Burgery i steki z nim w ekipie to smak, który podbija podniebienia i żołądki oraz znacząco zwiększa liczbę dokładek. Niezawodny na grille i na domowe przyjęcia. Polecany również do kanapek,  tostów i przekąsek. Kiedy raz pojawi się w lodówce w mig jest jej stałym bywalcem.

Bez konserwantów. Obowiązkowy przy grillu i na imprezę. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej