Amarantus z kurczakiem, jarmużem, suszonymi pomidorami, orzechami pinii, parmezanem i olejem rzepakowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata BBQ

Amarantus z kurczakiem, jarmużem, suszonymi pomidorami, orzechami pinii, parmezanem i olejem rzepakowym

Składniki (2 porcje)

  • 40 g amarantusa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • marynata BBQ Roleski
  • 1 szklanka jarmużu
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka tartego parmezanu lub cheddara
  • 0.5 łyżki orzechów piniowych

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w kosteczkę, zamarynuj w marynacie BBQ Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso.
  • Ugotuj amarantus – proporcja wody do amarantusa to 2:1, a czas gotowania na wolnym ogniu pod przykryciem wynosi około 20 minut.
  • Porwij jarmuż na mniejsze części, usuń twarde łodygi.
  • Pokrój pomidory suszone na drobne kawałki.
  • Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp orzechy piniowe i ruszając patelnią, upraż je – powinno to zająć 2-3 minuty.
  • Rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego na patelni na średnim ogniu i wrzuć kurczaka. Smaż przez kilka minut, obracając mięso. Po tym czasie dodaj jarmuż i suszone pomidory, smaż jeszcze przez 2-3 minuty, do lekkiego zmięknięcia jarmużu.
  • Wymieszaj ugotowany amarantus z połową tartego parmezanu.
  • Przełóż kaszę na talerz, dodaj kurczaka z jarmużem i suszonymi pomidorami, posyp parmezanem i orzechami piniowymi.

Smacznego!

Marynata BBQ – gotowa do użycia

Marynata BBQ – gotowa do użycia

200g
Amarantus z kurczakiem, jarmużem, suszonymi pomidorami, orzechami pinii, parmezanem i olejem rzepakowym

Marynata BBQ 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Dzięki naszej oryginalnej recepturze marynata BBQ pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu cenionego przez miłośników amerykańskich potraw z grilla. Lekko pikantny smak pogłębiają użyte przyprawy: kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie oraz słodka papryka.

dowiedz się więcej